Het nest

De duiven zijn weliswaar in het bouwen van hun nest geen kunstenaars. Daar waar wij in de natuur zoveel voorbeelden ontwaren van schoonheidszin of kunstliefde der vogels bij het bouwen van hun verblijf, van dien aard is er niets te vinden bij onze reisduiven, want zij bepalen zich tot het hoogstnodige.

Lees meer »

Roze Neuzen

Het fenomeen “roze neuzen”: het wit van de neus is niet meer zo fel, de roze onderliggende huid komt te voorschijn. Geen vuile neuzen, of grauw grijze neuzen waar geel snot uitkomt, neen werkelijk roze. Voor de rest zijn er vaak weinig of geen andere symptomen te zien. Geen dikke koppen of ontstoken ogen. Nochtans als je de duiven goed gaat onderzoeken dan zie je vaak dat de slijmvliezen binnen in de neus gestuwd zijn zoals dat heet. Eigenlijk zijn ze rood en gezwollen, soms komt er bij lichte druk op de neus ook wat waterige neusvloei uit één of beide neusgaten, soms zelfs water uit de ogen.

Lees meer »

Voeren op inkorfdag ???

Regelmatig komen er vragen binnen over de laatste dag, de inkorf dag dus. Wat moet ik dan geven? Hoeveel moeten de duiven nog eten? Kan ik nog elektrolyten geven in het water? Moet ik mijn fond duiven een volle krop voer meegeven? Welk soort voer moet ik geven? Moeten overnachtduiven anders gevoerd worden? Kan ik nog pinda’s geven en wanneer?  Mat moet ik de jonge duiven voeren als het erg warm wordt? Tot hoe laat kan ik ’s middags nog voeren?

Lees meer »

Eieren

Bij de meeste liefhebbers zitten de duiven nu op eieren of gaan de jongen  geboren worden. Wanneer de leg vlot verliep, heeft men nagenoeg alle koppels op eieren binnen een tijdspanne van ongeveer  4 dagen. Er is altijd wel eens een duivin die wat trager legt, of een jong koppeltje dat iets later op gang komt. Dit is niet erg.

Lees meer »

Kweek schema

1) na de ruiperiode Maak jouw hokken parasietvrij. Gebruik hiervoor ontsmettingsmiddel en een gasbrander.

Lees meer »

Kennis en Vakmanschap

Wie ge kent is soms belangrijker dan wat ge kent, al gaat dat vliegerken in de duivensport gelukkig lijk wel niet op. Daar ben je afhankelijk van de eigen kennis en ervaring om tot presteren te komen. Er kan al es wat geluk mee gepaard gaan maar dat is dan meestal maar van korte duur. De liefhebbers die jaar na jaar aan de top meedraaien kennen ook al wel es een minder seizoen, doch het jaar nadien verschijnen ze weer op het voorplan. Wat onderscheid die mannen nu eigenlijk van de anderen? Hebben ze betere duiven? hebben ze inderdaad meer kennis?? zien ze iets meer?? voelen ze iets meer??

Lees meer »

Roofvogels

Er was heel wat te doen in de pers over roofvogels en duiven. De KBDB is eindelijk wakker geworden. Ze geraakten zelfs tot in het VRT journaal!

Lees meer »

Lezen

Na alle heisa van de voorbije dagen tussen KBDB en Natuurpunt i.v.m. de roofvogels en alle verwijten die naar onze hoofden als duivenliefhebbers worden geslingerd, wil ik toch als duivenliefhebber en dierenvriend hierop reageren.

Lees meer »